![]() |
||||
|
||||
DIABETES, MÁS NÉVEN CUKORBETEGSÉG
2006. december közepén 4 osztály számára történt a cukorbetegségről és annak megelőzéséről előadás. Rövid összefoglalója: A cukorbetegség /DIABETES/ olyan tünet együttes, amely a vércukorszint emelkedéssel, ezzel együtt a fehérje- és a zsíranyagcsere zavarával ját. Életre szóló tünet együttes. Napjainkban egyre gyakoribbá vált ez a megbetegedés a gyermekek és a fiatalok körében is. Kevesen tudják, hogy helyes életmóddal késleltethető vagy akár meg is előzhető a betegség kialakulása.
A táplálkozás során bevitt energiamennyiséget a szervezetünk felhasználja, elégeti, a felesleget azonban elraktározza. A „raktáros” a hasnyálmirigyben termelődő hormon az inzulin. Napjainkban a bőség zavarával küszködünk az áruházak polcainál elhaladva. Túltáplálkozunk, nagy mennyiségű cukrot /szénhidrátot/ fogyasztunk étkezéseink során. A szervezet elraktározó munkája során elhízás, súlyfelesleg keletkezik. Ehhez nagymértékben hozzájárul a mozgásszegény életmód is. Sok szénhidrátot tartalmazó táplálékaink feldolgozása során a hasnyálmirigy, inzulin termelő sejtjei kimerülnek, és előbb-utóbb a cukorbetegség megjelenik.
A cukorbetegségnek két fajtáját szeretném ismertetni: 1. típusú DM. Gyakran hirtelen, súlyos, akár életveszélyes állapotban kerül felismerésre. Főként gyermek- és ifjúkorban jelentkezik. Tünetei: Magas a vércukorszint, de a szervezet sejtjei éheznek. Kínzó éhségérzetük van, de jó étvágy ellenére is fogynak. A vizelet sok, de sokat is isznak mindemellett állandó szomjúság érzetük van. Bőr száraz, bőrviszketés jelentkezik. Nagy a fertőzésre való hajlam. Fáradékonyság. 2. típusú DM. Hosszú ideig tünetmentes lehet, majd néhány olyan tünet lép fel, aminek a betegek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget. A felnőttkorra jellemző. Tünetei: -szomjúság -szájszárazság -bőséges vizeletürítés -nehezen gyógyuló sebek -végtagzsibbadás -látásromlás -fáradtság -jó étvágy ellenére fogyás
A cukorbetegséget befolyásoló kockázati tényezők: 1. mozgásszegény életmód 2. korszerűtlen táplálkozás 3. elhízás vagy túlsúly 4. dohányzás
Gyakran más betegséghez társul. A cukorbetegség korszerű diétás kezelése ma már szinte teljesen megegyezik azzal az étrenddel, melyet egészséges táplálkozás néven ismerünk.
A betegség megelőzése érdekében a következőket javaslom: 1. Fizikai aktivitást fokozzuk: 1. lépcsőzzünk lift helyett 2. rendszeresen mozogjunk heti 3 alkalommal 3. autózás helyett kerékpározzunk, vagy sétáljunk
2. Diétára ügyeljünk: Ajánlott a napi 5-6 alkalommal való étkezés. Javasoltak a vércukorszintet lassan emelő ételek: barna kenyér, durum búzából készült tészta, lencse, bab, borsó, dió, mogyoró, műzli szelet, színes főzelék, gyümölcscukor, barnarizs, tejtermékek, egyes gyümölcsök. Nem ajánlottak azok az élelmiszerek, amelyek a vércukorszintet gyorsan emelik, mint pld.: burgonya, gabona-és kukoricapehely, cukros és szénsavas üdítőitalok, fehér kenyér, zsömle, kifli, tészták, édességek, sütemények.
3. Dohányzás elhagyása: A nikotin szűkíti az ereket, rontja a
szemek, a vesék és a szív vérellátását. Emeli a vérnyomást és lassítja a
sebgyógyulást.
2006. december. Juhászné Pintér Marianna
INTERNETES VÉDŐNŐI FOGADÓÓRA
Várom kérdéseiteket, amelyre válaszokat minden héten, pénteken küldök.
E-mail címem: jpmvedono@freemail.hu
JUHÁSZNÉ PINTÉR MARIANNA Védőnő
|
||||
|