DIABETES, MÁS NÉVEN CUKORBETEGSÉG

 

 

 

2006. december közepén 4 osztály számára történt a cukorbetegségről és annak megelőzéséről előadás.

 Rövid összefoglalója:

      A cukorbetegség /DIABETES/ olyan tünet együttes, amely a vércukorszint emelkedéssel, ezzel együtt a fehérje- és a zsíranyagcsere zavarával ját. Életre szóló tünet együttes. Napjainkban egyre gyakoribbá vált ez a megbetegedés a gyermekek és a fiatalok körében is.

   Kevesen tudják, hogy helyes életmóddal késleltethető vagy akár meg is előzhető a betegség kialakulása.

 

A táplálkozás során bevitt energiamennyiséget a szervezetünk felhasználja, elégeti, a felesleget azonban elraktározza. A „raktáros” a hasnyálmirigyben termelődő hormon az inzulin.

   Napjainkban a bőség zavarával küszködünk az áruházak polcainál elhaladva. Túltáplálkozunk, nagy mennyiségű cukrot /szénhidrátot/ fogyasztunk étkezéseink során.

  A szervezet elraktározó munkája során elhízás, súlyfelesleg keletkezik. Ehhez nagymértékben hozzájárul a mozgásszegény életmód is.

  Sok szénhidrátot tartalmazó táplálékaink feldolgozása során a hasnyálmirigy,  inzulin termelő sejtjei kimerülnek, és előbb-utóbb a cukorbetegség megjelenik.

 

A cukorbetegségnek két fajtáját szeretném ismertetni:

1. típusú DM.

Gyakran hirtelen, súlyos, akár életveszélyes állapotban kerül felismerésre. Főként gyermek- és ifjúkorban jelentkezik.

Tünetei:

Magas a vércukorszint, de a szervezet sejtjei éheznek. Kínzó éhségérzetük van, de jó étvágy ellenére is fogynak. A vizelet sok, de sokat is isznak mindemellett állandó szomjúság érzetük van. Bőr száraz, bőrviszketés jelentkezik. Nagy a fertőzésre való hajlam. Fáradékonyság.

2. típusú DM.

Hosszú ideig tünetmentes lehet, majd néhány olyan tünet lép fel, aminek a betegek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget. A felnőttkorra jellemző.

Tünetei:

-szomjúság

-szájszárazság

-bőséges vizeletürítés

-nehezen gyógyuló sebek

-végtagzsibbadás

-látásromlás

-fáradtság

-jó étvágy ellenére fogyás

 

 A cukorbetegséget befolyásoló kockázati tényezők:

          1. mozgásszegény életmód

          2. korszerűtlen táplálkozás

          3. elhízás vagy túlsúly

          4. dohányzás

 

  Gyakran más betegséghez társul.

A cukorbetegség korszerű diétás kezelése ma már szinte teljesen megegyezik azzal az étrenddel, melyet egészséges táplálkozás néven ismerünk.

 

A betegség megelőzése érdekében a következőket javaslom:

1. Fizikai aktivitást fokozzuk:

       1. lépcsőzzünk lift helyett

       2. rendszeresen mozogjunk heti 3 alkalommal

       3. autózás helyett kerékpározzunk, vagy sétáljunk

 

2. Diétára ügyeljünk:

Ajánlott a napi 5-6 alkalommal való étkezés. Javasoltak a vércukorszintet lassan emelő ételek: barna kenyér, durum búzából készült tészta, lencse, bab, borsó, dió, mogyoró, műzli szelet, színes főzelék, gyümölcscukor, barnarizs, tejtermékek, egyes gyümölcsök.

   Nem ajánlottak azok az élelmiszerek, amelyek a vércukorszintet gyorsan emelik, mint pld.: burgonya, gabona-és kukoricapehely, cukros és szénsavas üdítőitalok, fehér kenyér, zsömle, kifli, tészták, édességek, sütemények.

 

3. Dohányzás elhagyása:

A nikotin szűkíti az ereket, rontja a szemek, a vesék és a szív vérellátását. Emeli a vérnyomást és lassítja a sebgyógyulást.
Nagyon fontos és javasolt a dohányzás elhagyása!!!

 

2006. december.                                                             Juhászné Pintér Marianna

 

 

INTERNETES VÉDŐNŐI FOGADÓÓRA

 

 

Várom kérdéseiteket, amelyre válaszokat

minden héten, pénteken küldök.

 

 

E-mail címem: jpmvedono@freemail.hu

 

JUHÁSZNÉ PINTÉR MARIANNA

Védőnő